Jaunųjų astronomų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“.

  • Paskelbė : Nikolaj Petunov
  • Paskelbta: 2023-12-04
  • Kategorija: Didžiuojamės

         Lapkričio 25 d. Lietuvos neformaliojo švietimo agentūroje vyko tradicinė jaunųjų astronomų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“. Iš gausaus būrio norinčių dalyvauti viktorinoje buvo pakviesti 72 mokiniai iš Jonavos, Klaipėdos, Marijampolės, Molėtų, Palangos, Šiaulių, Utenos, Vilniaus miestų ir rajonų mokyklų bei Šiaulių techninės kūrybos centro. Mūsų gimnaziją  atstovavo I a klasės mokinė  Ieva  R.

        Atsitiktine tvarka mokiniai buvo suskirstyti į 12 komandų, pavadintų ryškiausių iš Žemės stebimų aplink Saulę skriejančių objektų vardais. Kiekvieną komandą sudarė 8–12 klasių mokiniai iš įvairių Lietuvos mokyklų. Viktorinoje mokiniams buvo pateikti 9 komandinių ir asmeninių užduočių komplektai. Užduotims atlikti reikėjo ne tik teorinių astronomijos, fizikos, matematikos žinių, bet ir kūrybiškumo, darnaus komandinio darbo.

     Komandoms buvo pristatomi pranešimai su užduotimis. Pirmas pranešimas atėjo iš Džeimso Vebo teleskopo apie tarp daugybės galaktikų pastebėtą vienišą keliauninką. Komandoms reikėjo nustatyti ne tik atstumą iki to objekto, bet ir išsiaiškinti, kaip jis juda danguje. Kitas pranešimas taip pat buvo iš Džeimso Vebo teleskopo, kur šalia informacijos apie nuotrauką laiške buvo ir trys žodžiai: „Ar jūs matot?“. Komandų dalyviai turėjo atlikti gautos nuotraukos fotografinę analizę ir ryškio įvertinimą.

        Komisija įvertino komandų atliktas užduotis sprendžiant „kosmines“ problemas ir pateikė rezultatus. Sveikiname  Ievą R., laimėjusią  antrą vietą.

Fizikos mokytoja  Marina Stonienė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas