„Etnografinė popietė“ kvietė šokti liaudies šokius!

  • Paskelbė : Aušra Kazlauskienė
  • Paskelbta: 2022-12-11
  • Kategorija: Renginiai

Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimnazijoje gruodžio 9 dieną šoko visi, kas tik norėjo ir galėjo. Netikėtai lyg iš pasakos aplankiusi žiema už lango tik dar labiau papuošė mūsų gimnazijos pirmokų renginį, mokiniai tradiciškai ruošėsi „Etnografinei popietei“. Pastarasis renginys, kaip sakė vedėjai Domantas S. (II a), Kamilė B. (II c) ir Liepa N. (III a), prisitaikydamas prie pačių įvairiausių sąlygų, ilgą laiką keitė savo formatą tai tapdamas vakarone, tai viktorina, tai diskusija ir žaidimais nuotoliniu būdu, tačiau net ir nenumatytos sąlygos nesužlugdė noro domėtis išskirtine lietuvių kultūra. 

Šiemet „Etnografinės popietės“, kurios iniciatoriai buvo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Dalia Baubinienė ir Mindaugas Urbonas, tradiciškai pristatinėjo penkis Lietuvos etnografinius regionus: Mažąją Lietuvą, Suvalkiją, Žemaitiją, Aukštaitiją, Dzūkiją. Kiekviena klasė skyrė dėmesį savo pasirinkto regiono papročių savitumui bei kulinariniam paveldui. Vienos klasės šoko tautinius šokius, kitos inscenizavo teatrinius pasirodymus, perteikiančius regiono papročius, o dar kitos, pabrėždamos tarmių savitumą, kalbėjo tarmiškai. Dalijosi saldžiais sūriais su uogienėmis, keptais žagarėliais, gardžiu kisieliumi, keptais paplotėliais, blyneliais ir kitais skanėstais, vertino ir gyrė vienas kito paruoštus patiekalus. Prie gimnazistų pasirodymų, žinoma, prisidėjo ir klasių vadovai.

Kadangi etnografinių regionų mes turime tik penkis, o pirmokų klasių net šešis, buvo nuspręsta, kad viena komanda pristatys Ukrainą. Tai palaikymo akcija, kuri pabrėžia, jog suvokdami savo kultūrinį pavedą ir jos įvairovę, galime pažinti ir palaikyti sunkiomis akimirkomis brolius ukrainiečius. „Toks Ukrainos palaikymas leidžia vertinti ne tik savo tautos unikalią kultūrą, bet ir gerbti kitas,“ – sakė Ukrainą pristačiusi I e klasė. Pastaroji taip pat laimėjo ir trumpą dviejų turų viktoriną bei įrodė, kad jų komanda daugiausiai žino apie Lietuvos geografiją, papročius ir smulkiosios tautosakos žanrus (mįsles, minkles). 

Šiemet salėje turėjome svečių iš Klaipėdos „Versmės“ progimnazijos, kurių komanda papasakojo žemaičių tarme istoriją, o Tauralaukio progimnazijos mažieji užtraukė žemaitišką dainą, grojo armonika. Išskirtiniais šio renginio svečiais tapo Klaipėdos universiteto tautinio šokio ansamblis „Vytinė“, kurie parodė keturis profesionalius šokius, o šokių mokytoja Kamilė Butkienė renginio pabaigoje įtraukė tiek pirmokus, tiek svečius į bendrą tautinio šokio pamoką. Komandos buvo apdovanotos Agnės Gedaminskienės iš molio padarytomis šventinėmis žvakidėmis, vaišinomės technologijų mokytojos Laimos Juknienės keptais gardėsiais.

„Šis renginys unikalus, kaskart vis kitoks. Šiemet, manau, dominavo ne tiek žinios, kiek lietuvių liaudies šokiai. Puikius šokius pademonstravo ne tik „Vytinė“, bet ir mūsų gimnazijos mokiniai. Tai džiugina, nes į renginį pasižiūrėta ne pro pirštus, o buvo ruoštasi atsakingai. Sakyčiau, tai puikus įtraukusis ugdymas, kuris tiesiogiai leidžia patirti lietuvių tautinį paveldo smagumą,“ – sakė renginį stebėjęs Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimnazijos pavaduotojas ugdymui Nikolaj Petunov. 

Mindaugas Urbonas 
 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas