Gimnazijoje – „Žemynos“ diena!

  • Paskelbė : Aušra Kazlauskienė
  • Paskelbta: 2022-05-10
  • Kategorija: Renginiai
Ilgus metus Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimnazija tęsia savo mokyklos bendruomenės tradicinį renginį „Žemynos“ diena. Pernai nuotoliniu būdu vykusi šventė šiemet, balandžio 29 d., sugrąžino mokinius ir mokytojus į mokyklos papuoštą aktų salę ne tik pasidžiaugti pavasario saulėta diena, bet ir vieni kitais. Šis renginys kaskart leidžia bendruomenei įvertinti per mokslų metus pasiektus rezultatus, todėl renginio metu pagerbiami gimnazistai, kurie įvairiose miesto ir šalies olimpiadose bei konkursuose pasiekė prizines vietas, pagerbiami ir mokinius ruošę pedagogai.
 Renginį atidarė lietuvių kalbos ir literatūros bei teatro mokytojo Mindaugo Urbono kartu su Ia ir Ic klasės mokiniais paruošta poetizuota meninė kompozicija, kuri visus nukėlė į vaikystės prisiminimus. Renginį vedė Ib klasės mokiniai Ditė ir Haris, kurie įkūnijo žemės deivę Žemyną ir pavasario bei atgimimo dievą Jorį. Mokyklos pavadinamas nuo seno siejamas su Žemynos vardu, todėl natūralu, kad tęsdami tradicijas, renginio vedantieji priminė visiems Žemynos ir Jorio reikšmę baltų tikėjime.
 „Aš – Žemyna, žemės ir derlingumo deivė, kuri atneša gyvybę į žemę. Nuo mano rankos prasideda viskas: pievos, laukai, vandenys, žmonės, civilizacijos... Įsivaizduokite pasaulį, kuriame kiekvienas daro, ką nori, gyvena, kaip nori, jaučia, kaip nori. Ši mintis puiki tik tada, kai ji realizuojasi. Gyvename visatoje, kur viskas įmanoma, galimybės beribės. Tai beprotiška vien apie tai pagalvojus, protas negali to suvokti ir pati laukinė vaizduotė to negali įsivaizduoti. Kiekvienas iš jūsų esate žmogus be ribų ir tą beribiškumą jumyse išskleidžia ne vien vidinė valia ir troškimai, bet ir bendruomeniškumas,“ – prisistatė Žemyna renginio metu.
 „Aš – Joris! Pavasario dievas, ištikimas Žemynos palydovas. Kaip pavasaris be atgimimo, be jaunatviškumo, noro keistis, augti, keliauti, patirti? Kaip žmogus be smalsumo? Aš visa tai perprantu ir suprantu, Žemyna, apie ką tu kalbi. Apie bendruomenės svarbą mums visiems. Ar įmanomas vieno žmogaus augimas? Juk tiek žmonės, tiek dievai nuo senų senovės negyveno vieni, jie kūrėsi bendruomenėse, turėjo savo valdžią, hierarchiją, buvo vieni už kitus atsakingi,“ – antrino Žemynai Joris.
 Renginio metu smagiausioji dalis visiems susirinkusiems buvo metų mokinių ir mokytojų rinkimai pagal įvairias nominacijas. Tiek gimnazijos mokytojai, tiek mokiniai šiemet aktyviai balsavo už griežčiausius, švelniausius, elegantiškiausius, kultūringiausius, punktualiausius mokinius ir mokytojus, taip pat buvo renkama metų įsimintiniausia frazė ir kitos smagios ir šmaukščios nominacijos, kurios leidžia permąstyti praėjusius metus, prisiminti pozityvias akimirkas, kuriomis gyveno bendruomenė. Būtent Joris ir Žemyna stengėsi kiekviename žingsnyje akcentuoti, kad mokykla visgi yra bendruomenė, kad socialiniais ir emociniais ryšiais grįstas mūsų ugdymas yra svarbus bandymas vėl po pandeminio laikotarpio laikytis vienas kito, vertinti žmogiškuosius dalykus.
 Renginio metu skambėjo muzikos mokytojos metodininkės Natalijos Urnikienės paruoštas jungtinis gimnazistų choras. Na, o renginį užbaigė tikriausiai svarbiausios nominacijos t. y. metų mokytoja, kuriuo tapo matematikos mokytoja metodininkė Asta Leonavičienė bei metų žemynietis, sena tradicinė nominacija, kuria pagerbiama ryškiausia auganti asmenybė tarp mokinių. Šis žmogus pasižymi kultūringumu, elegancija, geru balsu, moka gerbti save ir kitus, nesulaužo duoto žodžio ir yra pavyzdys kitiems, tad šiemet juo tapo IVb abiturientas Justas A.
 „Man atrodo, kad šie žmonės, ši bendruomenė yra balansas tarp dievų ir savęs nepažįstančio žmogaus, nes šie mokiniai ir mokytojai visada yra augimo, pažinimo ir patyrimo kelyje. Tai pati gražiausia žmogaus savybė,“ – teigė deivė Žemyna susirinkusiems.
 
 Mindaugas Urbonas
Nuoroda: https://ve.lt/gyvenimas/klaipedos-universiteto-zemynos-gimnazijoje-zemynos-diena

Nuotraukos:
Mindaugas Urbonas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas