Vydūnas – tautai ir valstybei

  • Paskelbė : Aušra Kazlauskienė
  • Paskelbta: 2022-09-25
  • Kategorija: Renginiai

2022 m. rugsėjo 23 dieną Klaipėdos universiteto Stasio Vaitekūno auloje vyko jubiliejinė dešimtoji „Vydūnas – tautai ir valstybei“ renginių ciklo dalis „Sugrįžimas prie Vydūno“, kuriame dalyvavo Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimnazijos direktorė Rita Podoliankienė, pavaduotojas ugdymui Nikolaj Petunov ir lietuvių kalbos bei teatro mokytojas Mindaugas Urbonas su II c klasės auklėtiniais. 
Vydūnas svarbus XX amžiaus lietuvių rašytojas, mąstytojas ir filosofas, gyvenęs sveikuolio gyvenimą ir kėlęs tautines vertybines idėjas, ieškojęs gyvenimo prasmės ir vienas pirmųjų Lietuvoje jungęs Rytų išmintį su vakariečių žmonių gyvenimu. 
„Po šio renginio supratau, kaip svarbu save pažinti ir nuolat išlikti sąmoningu, nes tai garantuoja laimingą ir kokybišką gyvenimą. Visai nesvarbu, ar tu esi jaunas, ar senas, tave visais gyvenimo tarpsniais kamuoja egzistenciniai klausimai, o Vydūnas, kurio idėjos pateikiamos ir per mūsų literatūros pamokas, leidžia atsirinkti tai, kas reikalingiausia, sveikiausia ir darniausia šiais didelio triukšmo ir išdarkytų, dažnai nesuprastų vertybių ir beprasmybių pasaulyje. Šiandien pats Vydūnas ir jo idėjos atrodo tvirtos ir stoiškos, lyginant su šiuolaikiniais influenceriais, kurie dažnai pasiduoda reklamai, greitai pakeičiamiems dalykams, vartotojiškumui ir komercijai,“ – po renginio su mokiniais apibendrino Vydūno reikšmę mokytojas M. Urbonas. 
Renginio metu lankytojai ir jaunieji gimnazistai išgirdo Virginijos Bagdonavičienės ir Algimanto Kirkučio pranešimus aktualiomis temomis. Taip pat klausėsi aktoriaus Domininko Malajavo meninių skaitymų iš Vydūno kūrybos bei klausėsi operos solistės Viktorijos Stanelės atliekamų kūrinių. Renginio metų savo sveikinimus sakė seimo narys Dainius Kepenis, Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas bei šio renginio režisierius Juozas Ivanauskas, kurie pabrėžė Vydūno asmens, darbų reikšmingumą ir poreikį išsaugoti bei skleisti jo dovanotas idėjas šiandienos žmonėms.
Mindaugas Urbonas
 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas